lørdag 1. november 2008

Halloween og lauvraking

Nå er det Halloween-tider, og her er trappepynten vår! Eg må innrømme at eg blir litt oppgitt over alle foreldre som er så skeptiske til halloween. Eg har ein barnsleg glede av å kle ut ungar som monster og lage skumle gresskarlykter og sette på trappa! Muleg det er meg det er noko gale med, men kva er det som er så ille med å lage litt moro og fjas av og til? Vi er da ikkje nødt til å kjøpe heile den kommersielle delen av det for det? Ungane kan kle seg ut med det du har i huset frå før, og godteri et da moderne ungar likevel - halloween eller ikkje! Eg synest og det er bra å banke på døra til naboane - kor ofte gjer vi det i våre dagar? Å vandre rundt i skummelt kostyme og true med "knask eller knep" fører i alle fall med seg både meir kreativitet, sosial aktivitet og frisk luft enn å sitte og spele dataspel.

I dag har eg og raka lauv - endeleg! Har lenge tenkt at eg skulle prøve å ta vare på noko av alt det fine kompostmaterialet som vanlegvis bles over til naboen i løpet av vinteren... Ikkje mykje kosmetisk raking her i huset, vi har da naturtomt...? I alle fall når det passar oss.
Å rake lauv var og ein fin aktivitet i sola i dag, og eg hadde eit påskudd for å vere ute i hagen. Det er like fint med ein hageformiddag som med ein tur i skogen, og lettare tilgjengeleg! Er jo fint i skogen og, da. Det vart fylt godt opp i bingane som de ser. (det er ein trådbinge bakerst som ikkje synest så godt, pluss at eg fylte ein til). Til våren må eg gjere alvor av å skaffe meg eit par ekstra. Har så bratt hage at eg må ha "gjenvinningsanlegg" på ulike stader, i alle fall to.
Ha ein fin laurdagskveld!

4 kommentarer:

Charlotte sa...

På en måte er jeg hjertens enig med deg. Vi burde være flinkere til å stelle istand litt moro.
-Men det som jeg er imot, er den komersielle delen. Det er ikke alle som er like flinke til å lage kostymer selv, eller har tid til det. Og det setter mange foreldre i en litt vanskelig posisjon, når det gjelder å kjøpe ditt og datt. Og det er ikke alltid lett å stå imot. Her hos oss har barnehagen pålagt oss at barna skal være dyr i år f.eks... Jeg synes de kunne ha laget kostymene selv, på barnehagen.
Men jeg har jo ikke noe imot at man pynter og koser seg. Skulle bare mangle. :-)

Anonym sa...

Jeg er enig med deg. Det som er problemet er at vi ikke har lært kutymene rundt på samme måte som -mange iallfall - har i statene. F.eks at man er velkommen på døra der det er pyntet til halloween, ikke der hvor det er upyntet. Likte forresten oppslaget i Aftenposten: "Bli med barna - bruk refleks!".
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2743234.ece

Anne-Marie sa...

Og jeg er enig med deg når det gjelder halloween. Jeg har ikke barn, men synes det er veldig koselig når det ringer på og jeg kan dele ut godteri til de frykteligste skapninger som står utenfor døra mi.

Gårsdagens søteste var tre nydelige, lyshårede hekser i sjuårsalderen. For noen år siden stod en annen gjeng her ute og ropte "Knask eller knep!". Minstemann la lynraskt til: "Bare at vi får ikke lov av mamma å knepe, altså".

Herdis sa...

Eg ser problemet med kommersialiseringa - dersom halloween blir synonymt med alt som skal kjøpast har det jo ingen sjarm lenger. Dessutan ser eg problemet med horder av ungar på døra om det ikkje høver. Det er ikkje moro. her hos oss er det ikkje så mange som kjem på døra, ingen i år faktisk. Eg syns det er hyggeleg når ungane kjem, men har ikkje lagt opp til at dei skal ha haugevis med godteri... Vi har litt same opplegget på nyttårsaften, da kler ungane seg ut og går rundt og ringer på. Syns det er moro og eg, sjølv om eg ikkje "går nyttårsbukk", det er for ungane...