fredag 20. februar 2009

Staudeinspirasjon!

Magnar var i Stryn kulturhus i går og snakka om stauder. Det var eit inspirerande foredrag han holdt, og eg innsåg at staudene hans ikkje berre er "raritetar", men også veldig vakre... mange av dei da. Eg er av det slaget som ikkje greier å opparbeide stor entusiasme berre fordi ei plante er skjelden, den MÅ vere pen og. Han viste veldig mange bilder av fantastiske skjønnheter, hardføre, og mange lette å så! Trur eg må prøve meg på litt spesielle staudefrø etter kvart. I år er det nok for seint, men neste år kanskje? Eg håper eg får ein betre staudesesong i år enn eg hadde i fjor, merkeleg at eg lykkast så bra første året eg sådde, men ikkje året etter. Eg trur eg må melde meg inn i STA og.... Høres ut til at ein kan få tak i mykje spennande der. Nye hagevyer dukkar opp!

Inspirert av Magnar har eg sådd meir stauder i dag. Eg trur ikkje dette er sånne som må ha ein lang kuldeperiode for å spire. Her er lista:

STAUDER
Campanula alliarifolia
Campanula lactiflora
Coreopsis grandiflora "Early sunrise" (Harryford, frøboksen i fjor)
Iris, låg (sjølvhausta frø 07, etter blomstring...)
Liatris spicata "Floristan white" (prøver igjen)
Liatris scariosa "Gracious"
Primula florindae
Salvia glutinosa (sådd i lauvjord frå lundhagen, etter anvisning på pakka)
Sedum "Turkish delight" (Th&M)

ANDRE
Anthriscus sylvestris "Rawenswing" (skal ut, treng stratifisering)
Basilicum (Seemnemaailm)
Gaura lindheimerii
Kepaløk "Stuttgarter riesen"
Purre (Seemnemaailm)

Eg har ikkje heilt peiling på lauk og purresåing, men meiner å hugse at folk sår dei inne tidleg? Ikkje veit eg om lauk kan priklast heller. Det får gå som det går, dette har eg aldr gjort før. Planen er at kjøkkenhagen skal utvidast i år, og eg vil prøve nye slag. Har fått lovnad på noko møkk frå eit småbruk, så eg håper energien held seg oppe så eg får gjort alt eg har lyst til!

I dag skal vi feire barnebarnet til mannen min som er 1 år, og her i området er det starten på vinterferien nå. Eg skal jobbe mandag og tirsdag, så skal eg ha fri. Det er litt synd at det fine vinterværet har forsvunne. Vi hadde sol og snø aldri så lenge, og eg kom inn i ein illusjon om at når var det "vinter", og at den skulle vare til "våren" - ha ha!!

Vestlandsnaturen mixar årstider som det høver, og det uforutsigbare er det forutsigbare;-) Dermed er det nå "vår", med snøklokkeblomstring, gåsungar og hasselblomstring som snart er over. Eg har blanda følelsar, der er jo godt med vår også. Samtidig kjenner eg at eg har ikkje fått gått nok på ski.

Må til slutt nevne at Charisma (hippeastrum) blomstrar, men berre med to klokker på stengelen. Litt ergeleg. I fjor var den ny, og blomstra sååå fint. Eg har også fått blomst på Exotic Star, den liknar veldig på Papilio, som ikkje har teikn til knupp enda. Calimero og Rozetta er nesten i farta, Rozetta hadde kvileår i fjor, men eg hugsar den som ein av dei finaste fylte. Den har faktisk fire klokker, men det skulle berre mangle. Eg må skjerpe meg på hippestellet utover sommaren, i fjor vart dei ståande inne for lenge, og da fekk dei ikkje nok gjødsel. Skal legge ut bilder av dei som blomstrar seinare.
Ha ein fin fredag, og helg, alle saman!

7 kommentarer:

New Dawn sa...

Coreopsis grandiflora "Early Sunrise"
sådde jeg ute 2.mars i fjor med spiring 2.mai.
Den er ganske søt, og lyser godt opp i beda - det beste var at den blomstrer samme året.
Lykke til med sådden :-)

Berit sa...

God helg, Herdis!

Heltpåjordet sa...

Jeg er med i STA, og vurderer også å bli med i ScottishRockGardenClub http://www.srgc.org.uk/index.html
Noen snakker også om NARG http://www.nargs.org/. Jeg vurderer vel egentlig den også, men det vet heldigvis mannen i huset ingenting om.

Frø er kult og som Magnar sier, det spirer heldigvis ikke i alle pottene.

Elsa sa...

Ha ei god helg du også!

Her er det også noko midt mellom vinter og vår. Så får vi berre håpe at mars ikkje har noko vinter på lager. Ja det er lov å håpe, ikkje sant?

Randines hageblogg sa...

Lykke til med frøsåingen!

Mine løkfrø er for tiden inne, men skal flyttes ut så snar været blir varmere. Jeg prikler dem ikke, de flyttes rett i bedet i april/mai litt avhengig av vær og vind....

God helg og vinterferie til deg!

Tove sa...

Det er skikkelig moro med frøsåing :-) God helg til deg også!

Marosa sa...

Takk, der minnet du meg på å så purre, det er tida nå :-) Lykke til!