mandag 9. mars 2009

Såing i vilden sky......

Nå er det unntakstilstand her. Har rigga meg til med voksduk på spisebordet, og har klarert plass til pellisar og etter kvart agurk og tomat i stueglaset. I helga fekk eg skifta jord på pellisane, dei er faktisk i god vekst alt på grunn av plantelyset. Frodige og tette og fine... Håper på litt meir blomster på dei i år, i fjor fekk eg ikkje til ting som eg ellers meiner eg har dreisen på. Anar ikkje kva det kom av - kanskje eg hadde for mange å passe på?

Eg har luseinvasjon på planterommet, og det har byrja å bekymre meg litt. Det er granatepletreet som er syndaren, og den har smitta fleire fucksiaer og til og med Appleblossom rosebud (pellis)! Dei går det vanlegvis ikkje så lett lus på, men desse er aggressive! Hadde ikkje rødsprit, men det skal eg få tak i i morra. Spraya i stden med grønnsåpevatn med salmiakk i. Håper eg ikkje tok for mykje.... Har putta Provado for bladlus i pottene, men det ser ikkje ut til å affisere beista. Skal nok klare å ta dei, men er redd for at småplantene blir smitta, det er det ikkje sikkert dei tåler.

Ellers har eg sådd meir i kveld: har litt dilla for tida. Sit på jobb og lengtar etter å kome heim og få sådd meir.

Her er dagens frø-i-jord:

GRØNNSAKER/URTER
Basilicum "Yiotis" (Primafrø)
Basilicum "Ararat" (Primafrø)
Allium tuberosum (kinesisk graslauk, Primafrø)
Allium cepa (vårlauk, Th&M)
Allium fistulosum (pipelauk, Lene i Fredrikstad. Sådd før, men kvar blei den av?)
Allium/purre "Blaugruner winter" (Primafrø) Har sådd før, men dårleg spiring! Er dei så treige?

SOMMARBLOMSTER
Rudbeckia hirta "Golden brown" (Unwins, også sådd før men med dårleg spiring)
Phlox drummondii "Twinkle stars" (Gamle frø, Unwins)
Phlox drummondii "Tapestry" (Mr. Fothergills)

Har enda masse frø igjen, mellom anna sånt som skal såast rett ut og nokre som det er for tidleg å så enda. Det er også nokre stauder som eg trur det er greit å la spire inne og sette rett ut, evt. la spire ute når det blir varmare i lufta. Dette gjeld f.eks. mimulus og valmuer, samt ein malvasort (lommefrø). Veit ikkje om eg har rett, men har rett og slett ikkje plass til meir inne nå!

Det er lysare ute, og eg merkar det med ein gong på overskuddet. Kjenner meg nesten energisk innimellom. Har dessverre ein mann som hanglar, han er overarbeidd og stressa, og blir derfor forkjøla i eitt kjør. Håper han kjem seg snart, både for hans del og fordi eg har eit visst håp om at han skal orke å få gjort litt av alt utearbeidet som vart sett på vent sist sommar - på grunn av jobben hans.

Nå må eg vel snart legge meg. Sjekkar spirer på badet kvar morgon, og i dag hadde Diasciaen spirt! (Men har eg blitt velsigna med Blodbegerspirer??? neeei - Har sådd to gonger, og frø frå to ulike leverandørar)

4 kommentarer:

hajal. sa...

Eg får heller ikkje spiring på mine blodbeger...

Herdis sa...

Puuuh - letta over at vi er to. Er litt flaut, det er jo den "store svenneprøva"...;-)

orchis sa...

Jeg hadde heller ikke god effekt av provado, men så løste jeg opp to piller i en drøy liter vann og vannet med det. Da virka det. Tror kanskje provado løser seg opp så sakte i jorda at giftdosen blir for lav..? Lykke til med sådden, og god bedring til den syke. Ha en fin dag.

Herdis sa...

Takk orchis, for råd om "alternativ" bruk av provado.... Har prøvd å finne ut av det der før, men forumpolitiet på hagegal tok meg ganske raskt....;-)